maandag 25 januari 2010

Libië

Kilometerstand 239.000??? (zo'n 2.500 km gereden)

Aan de Libische zijde van de grensovergang stond onze escort al te wachten. We waren even vergeten dat het Vrijdag was en dus duurde het aan deze kant allemaal even wat langer. Mooi even tijd om een kopje thee te drinken. Geen munt thee met ladingen suiker meer, maar gewoon heet water met een zakje.

Toen de toeristen nummerplaten er eenmaal waren konden we dan op pad. Het werd al gauw duidelijk dat de rijstijl van de gemiddelde Libiër anders is dan die van de gemiddelde Tunesiër en dat de afstanden hier heeeeel veeel groter zijn. Ghadames zouden we dus niet gaan halen de eerste dag. In plaats daarvan Nalut, waar we bij zonsondergang nog van het uitzicht op het kasteel konden genieten.

We aten in een cafeetje waar we voor de deur mochten kamperen en tot 12 uur van het toilet gebruik konden maken,. Helemaal goed geregeld. We hebben in Libie sowieso veel gekampeerd, soms op ietwat onconventionele plaatsen, bij gebrek aan campings.

In Libië hebben we heeel veeel gereden. De afstanden zijn enorm en voor je ergens bent zijn er zo weer een paar uur voorbij. Gelukkig kunnen we het goed vinden met onze gids en heeft hij veel interessants te melden. Libië is verassend. Zagen er aanvankelijk een beetje tegenop om een week met een vreemde in de auto rond te rijden, maar het had niet relaxer kunnen zijn. Mooie woestijnlandschappen trekken langzaam voorbij aan het achterraampje van de auto. Om de beurt zitten we achterin en het moet gezegd, dat viel geheel niet tegen. Ghadames en de zandduinen aldaar waren voor ons beiden het meest spectaculair. De Middeleeuwse lemen stad staat op de Unescolijst en niet onbegrijpelijk. In de oase slingeren overdekte stegen zich tussen de palmtuinen door.

Wat we van Tripoli hebben gezien was erg leuk, hele mooie, verassend westers aandoende, niet al te grote binnenstad. Hier hebben we mogen proeven van de tradionele Libische keuken.

In Leptis Magna, Tomeita, Qars Lybia en Cyrene hebben wij de overblijfselen van de Grieken en Romeinen mogen bekijken. Veel mozaïeken, tempels en zuilen. Erg interessant allemaal.

En toen zat ook Libie er alweer op voor ons.















Geen opmerkingen: