zaterdag 6 februari 2010

Aswan, Egypte

Kilometerstand 244.990 (8.467 km gereden)

Na Siwa doorgereden naar Alexandrië, een heel relaxte mediterrane stad. De camping waar wij dachten te verblijven bestond niet (meer). Als gevolg hiervan hebben wij ons in de avondspits, in het donker zonder kaart, maar gewapend met GPS, in  het Egyptische stadsverkeer  gestort. De Egyptenaren houden er een bijzondere rijstijl op na. Richtingaanwijzers en spiegels blijven ongebruikt, verlichting wordt als hinderlijk ervaren (er wordt geseind als dimlicht wordt gevoerd), maar dit alles wordt gecompenseerd door het overmatige gebruik van de claxon, dit laatste slechts om aan te geven dat ook de vijfde rijbaan op de driebaansweg in gebruik is.  Zonder kleerscheuren bij het hotel aangekomen. Natuurlijk een bezoek gebracht aan de moderne opvolger van de vermaarde bibliotheek uit de oudheid. In Alexandrië hebben we afscheid genomen van de zee die we pas in Tanzania weer zullen zien. 

Onderweg naar Cairo zagen we plotseling de piramides van Giza voor ons opdoemen. Hier bestond de camping wel, maar na één nacht zijn we naar het centrum van Cairo verhuisd. Echter niet voordat we een uitgebreid bezoek aan de piramides en de Sfinx hadden gebracht . Ongelofelijk dat we met de auto hiernaartoe zijn gereden. Ondanks het feit dat je deze monumenten al honderd keer op televisie hebt gezien  is het een magische ervaring ze in het echt te aanschouwen.. Hetzelfde geldt voor het masker en de kisten van Toetanchamon in het Egyptisch museum (hoe actueel). 

Cairo was al een fascinerende stad…en toen won Egypte de Afrika-cup. Wij keken de finale tegen Ghana in een koffiehuis op straat onder het genot van een waterpijp (in plaats van het gebruikelijke biertje) op een televisie die ouder was dan de gemiddelde speler. Voor een avond waren wij Egyptenaar en mochten deelgenoot zijn van een geweldig feest dat tot heel, heel laat doorging. Door onze Egyptisch hoofdbanden zijn wij inmiddels bekend in vele Egyptisch huishoudens, omdat minstens de helft van de inwoners van Cairo met ons op de foto wilde. 

Maandag het felbegeerde visum voor Sudan ontvangen. Wat in Nederland niet in drie maanden lukte was hier in 24 uur geregeld. Direct daarna zijn we uit Cairo vertokken, langs de Nijl richting Luxor. Vanaf nu is het alleen nog maar zuidwaards richting Kaapstad.

De weg naar Luxor viel tegen, dat wil zeggen, we deden er veel langer over dan gepland. Luxor gingen wij niet in een dag halen. Een tussenstop dus in Abydos, waar gelukkig ook nog veel moois te zien is. Rond de schemering waren wij nog 30 km verwijderd van Abydos en dus kregen wij een privé politie escort (of estafette). Bij ieder dorp werden wij als een stokje overgedragen aan het volgende corps. Zo bereikten wij veilig Abydos.

In Luxor de tempels en de Vallei der Koningen bezocht. Zeer indrukwekkend, maar de tempelmoeheid begint toe te slaan. 
Nu in Aswan. De boot naar Sudan vertrekt maandag. Wij komen daar dan dinsdag aan, de auto hopelijk woensdag........

Wanneer de volgende post is durven we niet te zeggen.

5 opmerkingen:

Maître zei

Mooie foto's. Echt te gek.
Bienke

Stephanie zei

Lieve mensen,

Kippenvel als ik jullie verhalen lees... Hele mooie ervaringen, prachtige verhalen en foto's. Blijheid dat het jullie zo goed afgaat en dat jullie het zo naar de zin hebben!
Stéphanie

Unknown zei

lieve mensen, elke keer fijn weer van jullie te horen en wat schrijven jullie het ook leuk op allemaal - echt de moeite van het lezen meer dan waard elke keer! Be safe en geniet van de volgende etappe. Wij vieren hier zaterdag Jelles derde verjaardag, wel gek zo zonder jou. x Chris

Vincent U zei

Dit ziet er allemaal fantastisch uit. Ik herken inderdaad de verkeersperikelen in Egypte - wel weer avontuurlijk.

Veel plezier, en succes in Sudan. Tot horens.

Manjit & Vincent

Rob zei

Met die foto van de auto voor de piramide van Cheops hebben jullie natuurlijk al een belangrijk doel van de reis behaald! Ik ben trots op jullie!
groet
Rob